Ким працювати в IT, якщо ти не розробник: 5 найцікавіших вакансій

Нетехнічні вакансії в ІТ для тих, хто не вміє писати код.

“Я хочу знайти роботу в ІТ, але це погана ідея, бо я не вмію кодити.” Чомусь ті, хто жодного дня не працював у сфері ІТ-технологій, вважають, що 100% працівників таких компаній складають саме розробники, а гуманітаріям туди вхід закрито. Але це не так. Щоб потрапити до ІТ-компанії, не обов’язково бути знавцем технологій, бібліотек та фреймворків, вміти писати код або тестувати програмне забезпечення. За даними дослідження Glassdoor нетехнічні вакансії в ІТ компаніях складали 43% від загальної кількості оголошень про найм співробітників.

То ж якщо ви не відчуваєте жаги до Java, React, Angular тощо, та не маєте бажання це вивчати, але все ж таки хочете працювати у сфері, яка за останні роки виявила неабияку стійкість до різних обставин – подивіться наш перелік посад, які не потребують технологічних знань та навичок. 

Які існують цікаві нетехнічні вакансії в ІТ?

Project Manager (PM) – людина, яка займається управлінням проектами: дбає про їх успішний запуск та будує ефективний процес роботи як в середині команди, так і поміж відділів, які причетні до створення нового продукту. Це людина, яка приймає рішення і несе за них повну відповідальність: перед колегами, перед керівництвом компанії і перед замовником.

Позиція Проектного Менеджера вимагає гарних комунікативних навичок, адже більша частина робочого часу РМ припадає на комунікацію: мітинги з розробниками, наради з ключовими людьми у команді на кшталт бізнес-аналітиків та архітекторів, індивідуальні зустрічі з членами команди, а також постійне листування з учасниками проекту.

Крім цього спеціаліст може опікуватись процесами створення та підготовки проектної документації, брати участь в інших активностях компанії (бути присутнім на інтерв’ю нових кандидатів, виступати експертом, проводити аудит інших проектів). 

Серед навичок, необхідних для цієї ІТ-вакансії є і гарна англійська, і розуміння життєвого циклу проекту, і знання методологій. Надважливими є і м’які навички: емпатія, стресостійкість, самоорганізованість, вміння доносити свою думку, а також чути інших.

Designer – спеціаліст, що займається проектуванням інтерфейсів для сайтів та мобільних застосунків. В залежності від того, що входить до обов’язків фахівця, вакансія в ІТ компанії матиме примітку UX або UI. Це зовсім різні напрямки діяльності, хоч іноді їх і об’єднують.

UX (User Experience) Designer – має розробити зручний та простий інтерфейс продукту, аби користувач досягнув своєї цілі найшвидшим шляхом. Його робота полягає в аналітиці сценаріїв дій користувачів, продумуванні логіки переходу зі сторінки на сторінку, створенні інтерактивних прототипів.

UI (User Interface) Designer – спеціаліст, що займається безпосередньо візуальною частиною дизайну, який створив UX-фахівець. Чи можна буде прочитати текст, чи зручно користувачу тиснути на кнопки, якого кольору буде форма зворотнього зв’язку – все це та багато іншого входить до обов’язків UI.

Перша та найголовніша навичка для дизайнера – це володіння графічним редактором. Adobe Photoshop, Sketch, Adobe Illustrator, After Effects, Figma – одні з найпопулярніших інструментів. Важливо мати гарний смак, розуміти основи композиції та типографіки, ергономіку сайта. Створювати ефективні та дієві інтерфейси допоможуть знання маркетингу та психології. Окрім суто професійних навичок, деякі вакансії в ІТ для дизайнерів містять і вимоги до особистих якостей, таких як перфекціонізм, креативне мислення та вміння сприймати критику. Може здатись, що ця робота ідеально підходить для інтроверта, проте це не так. Створення дизайну – це постійне спілкування з розробниками, РМ та замовниками.

Linkbuilder – ще одна нетехнічна посада, з якої можна розпочати роботу в ІТ. Вона належить до SEO-оптимізації: лінкбілдер займається просуванням сайту завдяки розміщенню посилань на нього на інших корисних тематичних ресурсах. А також попереднім пошуком тих самих корисних тематичних ресурсів, аналізуючи трафік, показники зростання сайту, кількість та якість зворотніх посилань. Так званий Senior-спеціаліст в сфері лінкбілдингу зможе визначити, чи не знаходиться сайт під санкціями та чи не заспамлений він іншими посиланнями.

Якими ж навичками повинен володіти лінкбілдер? Якщо компанія працює з іноземними ринками – важливе знання англійської мови. Необхідне також початкове розуміння SEO. Інших спеціалізованих знань може і не бути, Серед особистих якостей вітаються аналітичне мислення, уважність до деталей та самоорганізація.

People Manager/HR – посада на якій ви, без перебільшення, будете піклуватися про рівень щастя та задоволення усіх ваших колег. Великі ІТ-компанії – це своєрідні екосистеми і підтримувати їх життєдіяльність вкрай важливо. Спеціаліст на цій посаді відповідає за адаптацію нових співробітників, відслідковує залученість та зацікавленість роботою іншими колегами, разом з керівниками відділів сприяє професійному зростанню співробітників (з Junior до Middle-спеціаліста, і так далі), проводить оцінку лояльності працівників до компанії та багато іншого. 

В деяких компаніях частина обов’язків цієї ІТ-вакансії переходить з відділу Human Resources, лишаючи останньому – процедуру найму та звільнення співробітників. 

Спеціалізованих навичок у People Manager може і не бути, проте вітається освіта пов’язана з психологією та соціологією. Щодо особистих якостей, то людина, яка відповідає за атмосферу в компанії, має бути емпатичною, комунікабельною, уважною та мати аналітичні здібності.

Copywriter – це фахівець, що створює унікальний текстовий контент для блогу компанії, сайтів, презентацій тощо, а також для продуктів, які розроблюються. Копірайтер тісно співпрацює з контент-маркетологом і виконує його завдання. Спеціаліст може бути залучений до текстової підтримки вебінарів, створення внутрішніх або клієнтських email-розсилок, інтерв’ю з експертами компанії, роботи з каналами зв’язку (Facebook, Telegram, Instagram), розробки контенту для лідогенерації, створення та наповнення рубрик.

Рекомендованої освіти для копірайтера немає, проте потрібно розуміти основи маркетингу, піару та продаж. В залежності від вимог вакансії в ІТ компанії може знадобитись знання англійської мови на високому рівні. Обов’язково: аналітичні навички та вміння обробляти великі обсяги інформації, грамотність та уважність, організованість і самодисципліна.

Як влаштуватись в ІТ-компанію не маючи досвіду?

Якщо ви обрали нетехнічну спеціальність, то вам не треба доводити свою майстерність та обізнаність у вузьких технологічних сферах. Проаналізуйте вимоги у вакансії та перенесіть на них свій існуючий досвід. На співбесіді чітко та впевнено розповідайте про свої професійні якості та проводьте аналогії з обов’язками нової посади. Це продемонструє вашу цілеспрямованість та зацікавленість. 

Вже точно вирішили, що хочете потрапити до ІТ-сфери, але не визначились із посадою? Перегляньте наші актуальні вакансії і можливо вже скоро ви станете частиною Computools.

Стеж за оновленнями! Підпишись зараз, щоб отримувати найсвіжіші новини прямо на твою поштову скриньку

Приєднуйся до Computools

заповни форму або напиши нам на пошту hr@computools.com і ми підберемо для тебе цікаву пропозицію

    Ім'я*

    Електронна пошта/телефон*

    Позиція*

    Резюме (в форматі: .doc, docx, .pdf або .rtf)*

    Надіслати резюме →

    Дізнавайся першим
    про актуальні
    вакансії та події
    Telegram →