Чому ІТ-спеціалістам необхідно вчити англійську мову?

Чому англійська мова в ІТ обов’язкова для кваліфікованого фахівця?

1,5 мільярда людей у світі спілкуються англійською мовою! Такі дані у 2022 році надала Statista – компанія, що займається маркетинговими дослідженнями. Тих, для кого ця мова є рідною, тобто носіїв, лише 300 мільйонів. Це означає, що 80% людей, які вивчають або вивчали англійську, роблять це через власні потреби.

Про те, важлива чи не важлива англійська мова для ІТ спеціаліста суперечать між собою лише ті, хто спілкуються з народження будь-якою іншою мовою, не мають необхідності вивчати її для вступу у вищий навчальний заклад та тільки починають свою кар’єру. Але подивімося на такі відомі компанії, як Lenovo або Samsung. Не зважаючи на те, що перша компанія походить з Китаю, а друга – з Південної Кореї, вони зробили англійську мову своєю корпоративною. Для тих, хто вже давно працює, англійська мова в ІТ сприймається як своєрідна лінгва франка – тобто мова, яку фактично розуміють усі учасники робочого процесу. Ступінь її знання напряму впливає на можливість співпраці з міжнародними компаніями, на рівень оплати праці, а також на методи підвищення кваліфікації, не кажучи вже про складнощі, що виникнуть при читанні технічної документації. 

Чому гарна англійська в ІТ – запорука професійного зростання фахівця?

Спеціаліст повинен занурюватись у свою професійну сферу, а не бути стороннім спостерігачем.

Можливо, ви знаєте айтівців, які користуються локалізованими інтерфейсами, споживають україно- чи російськомовний навчальний контент, вважають, що англійська мова для розробника в ІТ не потрібна і мають в запасі лише кілька десятків слів для письмового листування з клієнтом. Та чи можете ви назвати їх справжніми фахівцями? Переклади актуальних новин та навчальних посібників мають два мінуси: швидкість, вірніше її відсутність та сумніви, щодо ретельних та достовірних знань перекладача. Спілкуючись лише однією мовою, ви закриваєте себе від нових знань та можливостей.

Професійний розвиток стає неможливим без самоосвіти. ІТ-індустрія завжди відрізнялась креативним, цікавим та доступним кожному охочому підходом до навчання. Різноманітні конференції, мітапи, освітні кампуси, проекти Open Source, стажування, хакатони та багато-багато інших можливостей для саморозвитку надається українським фахівцям. Єдина вимога – англійська в ІТ має бути на тому рівні, щоб спеціалісту було зручно сприймати інформацію і спілкуватись з однодумцями.

Полегшує кроскультурну комунікацію з іноземними клієнтами та допомогає довести вашу експертність.

Логіка викладу, вимова, словниковий запас, дотримання граматичної структури, а також манера спілкування – все це дійсно має значення. Помилково вважати, що ви зможете скласти про себе враження справжнього професіонала за допомогою Google-перекладача. Ви можете бути неймовірним розробником, або Product Manager чи QA Engineer, та якщо ви не взмозі правильно донести свою думку замовнику чи команді – ви знижуєте свою цінність. Гарна англійська в ІТ – це один із доказів освіченості і компетентності спеціаліста.

Знання мови полегшує налагодження стосунків з іноземними колегами (а такі точно є у більшості міжнародних компаній): ви зможете впевнено спілкуватись із ними не тільки на робочі, а й на відсторонені теми, що стосуються повсякденних ситуацій, або, наприклад, особистих захоплень. Small Talk в очікуванні усіх учасників онлайн-мітингу – це прояв етики та культури.

Можливість працювати з будь-якими інструментами та фреймворками.

Через відсутність знань ви закриваєте для себе можливість працювати з різними засобами розробки, обмежуючи відтворення своїх ідей локалізованими інтерфейсами. Крім того, що програмного забезпечення, адаптованого на українську чи російську мову небагато, не вийде ще й запитати порад щодо нього. І в інструкціях, і на форумах усі назви інструментів та функцій – виключно англійською. Технічна документація, договори із замовниками, практичні посібники із завданнями – цей перелік англомовних джерел, з якими доведеться розбиратися, можна продовжувати довго. Та попри безліч можливостей для самонавчання та неймовірної кількості курсів англійської мови для ІТ фахівців, деякі спеціалісти продовжують уникати нових знань, закриваючи таким чином шлях до кар’єрного зростання.

Вміння самостійно шукати відповіді на питання – одна з важливих професійних навичок.

Англійська в ІТ сфері відкриває доступ до необмеженого пошуку. На англомовних форумах можна знайти купу корисної інформації, адже там спілкуються та діляться досвідом спеціалісти з усього світу. Прикладом подібної допоміжної платформи – є Stack Overflow. Там зібрані усі питання, що колись виникали у розробників. Також багато корисних порад та обговорень можна знайти і на порталі Reddit. Участь у дискусіях у міжнародному ІТ-ком’юніті, окрім знаходження відповіді на питання, напряму впливає на появу нових ідей, розширює межі вашого мислення. Доказом того, що спілкування з іноземцями розширює світогляд – є досвід японських підприємців, які навмисне працевлаштовують англомовних спеціалістів з інших країн, аби вони внесли частку культури у розвиток компанії.

Чи важлива англійська в ІТ: що кажуть розробники?

На цю тему є великий матеріал на DOU.UA, а також багато тем на Reddit. В основному, айтівці дотримуються однієї думки, що знання мови, безперечно, важливе. Але кожен, хто ділився своїм досвідом, вбачав у цьому свої переваги. Хтось зауважує, що йому простіше читати специфікації до технологій, написані в оригіналі, адже працюючи з перекладом розробник неодноразово виявляв помилкові тлумачення. Деякі вважають, що англійська мова для розробника в ІТ – чи не єдиний шанс ефективної співпраці з міжнародною командою. Фахівці говорять, що надважливою є можливість спілкуватись із клієнтом особисто, адже менеджер не завжди може поставити усі потрібні технічні питання.

Попри високу освіченість ІТ-спеціалістів, Україна посідає 40-ий рядок у світовому рейтингу володіння англійською мовою, згідно з даними глобального дослідження. Це середній рівень на якому поряд із нашою країною знаходяться Китай, Південна Корея, Італія та Іспанія. Ми у Computools впевнені, що англійська мова для ІТ спеціалістів вкрай важлива, оскільки вона прибирає бар’єри у роботі: дозволяє якісно виконувати свої обов’язки та спілкуватись із клієнтами. Наразі ми співпрацюємо із США, Європою, Канадою та Австралією, країнами Середнього Сходу та Азії. Наші співробітники мають змогу підвищувати свій рівень англійської в тому числі й в розмовах з носіями, а також на додаткових курсах в середині компанії. Хочеш професійно зростати разом із нами? Дивись найсвіжіші вакансії тут.

Стеж за оновленнями! Підпишись зараз, щоб отримувати найсвіжіші новини прямо на твою поштову скриньку

Приєднуйся до Computools

заповни форму або напиши нам на пошту hr@computools.com і ми підберемо для тебе цікаву пропозицію

    Ім'я*

    Електронна пошта/телефон*

    Позиція*

    Резюме (в форматі: .doc, docx, .pdf або .rtf)*

    Надіслати резюме →

    Дізнавайся першим
    про актуальні
    вакансії та події
    Telegram →